Emlékek - képek

Diákbál

1962-ig jártam a Zrinyi Ilona Leány Gimnázium ahol ugyan nem volt díszterem, de a tornateremben igen jó hangulatú bálokat rendeztek.Két olyan bálra emlékszem ahol részt vettem a nyitótáncban, de utána azonnal át kellett öltöznöm, az iskola egyenruhájába.Az osztálytermekben beosztottuk ki az, aki italt(Málnaszörp, szódavíz) és ki az, aki szendvicseket árusít, amit a szülők készítettek.A szülők mindig elkísérték a lányokat . Tanári kíséretben csak a kollégisták "részesültek". A többiek maradhattak 10 óra után is, persze nem túl sokáig.

Ratkó József emlékére

Születésének 75., halálának 22. évfordulóján emlékezik Ratkó József József Attila-díjas költőre Petraskó Zoltán tagtársunk azzal a beszédével, amelyet 2009. szeptember 20-án mondott Kisrozvágyon (Borsod-Abaúj-Zemplén megye). A településen két éve állítottak emléktáblát Ratkónak abból az alkalomból, hogy a második világégés után több éhező kis társával egy nyarat töltött el itt az őket befogadó falusi emberek önzetlenségének köszönhetően. A költő önéletrajzában így emlékszik vissza Kisrozvágyra: "Itt töltöttem gyermekkorom legszebb napjait”.

Bővebben: Ratkó József emlékére

Bálok, mulatságok

Sajnos az 50-60-s évek emlékeiből koromnál fogva nem sok mindent tudok írni, de szívesen olvastam a visszaemlékezéseket, élményeket Petraskó Zoltán írásában. Sok minden tetszik, ahogy olvasom, mi volt akkor a szokás a táncnál, nem voltak biztonsági őrök, de nem is volt rájuk szükség.....stb. Gratulálok! Máskor is szívesen olvasnék arról, régen "milyen volt?".Üdvözlettel.Széles Lászlóné

Volna egy másik Cs. K.?

Kicsit meglepődtem a legutóbbi hozzászóláson, leginkább a néven. Ezek szerint van egy másik Cservenyák Katalin is a városban, aki adalékkal tud szolgálni a régi bálok hangulatához? (Célszerű lesz majd valahogy megkülönböztetni magunkat egymástól. Én mindenesetre mostantól a nevem mögé írom a becenevemet is.) Én zrínyis voltam, 1979-ben érettségiztem, és a mi báljainkat valamiért mindig a konzervgyár (közkeletibb nevén a "lecsó") sivár ebédlőjében rendezték. Az átható lecsószag persze nem igazán járult hozzá az igazi báli hangulathoz, de mi jól éreztük magunkat. A mi időnkben már nem volt kötelező a sötét alj, sötét öltöny, és a kolisok is szabadabban közlekedtek. Farmerben, ami akkor hatalmas divat volt, viszont tilos volt bálba menni (persze az ügyesebbek azért ezt is megoldották). Az ügyeletet a mi időnkben is a szülők - leginkább az apukák - látták el, óránként váltották egymást. Persze nem nagyon örültek neki, de nem nagyon volt más választásuk. Akkoriban még nem voltak biztonsági őrök. Nem is igen volt szükség rájuk.

Krúdy terasz,Korona,Bacsik....

A diákok báljain minden alkalommal felügyeltek a tanárok, s a szülők. Megjelenés: matrózblúz, sötét színű szoknya /lányoknak/, sötét öltöny /fiúknak/, s csak meghívóval!A kollégisták tíz órakor,esetleg egy kicsivel később kettessével sorakozva, tanári kísérettel mentek el a bálteremből /legtöbb esetben ez a tornaterem volt/. A feltűnő öltözködést pl.rövidebb szoknya, vagy a feltűnő magatartást pl.a partnerhez túl közeli táncot egy iskola sem tűrte el Azért nem volt ez elviselhetetlen, ahogy a mai fiatalok vélik.

Krúdy terasz, Korona, Bacsik, Jereván - bálok, álmok, emlékek nem is oly régről

Az új honlapon új rovatokat indítunk. A Szemtanú menüpont alatt idézzük fel városunk régmúlt eseményeit, "nosztalgiázunk" egy kicsit, hiszen a fiatalabb generáció, mit sem tud a korábbi évtizedek Nyíregyházájáról....
Tekintettel arra, hogy most kezdődött a farsang időszaka idézzük fel, milyenek voltak a régmúlt "mulatságai..." a bálok, a táncos szórakozások városunkban...!
Mint a "régmúlt idők tanúja" megpróbálok, a teljesség igénye nélkül, egy pár eseményről írni...

Bővebben: Krúdy terasz, Korona, Bacsik, Jereván - bálok, álmok, emlékek nem is oly régről

Nyíregyháza, Őz u. 21.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Képgalériánkból

Ki olvas minket

Oldalainkat 104 vendég és 1 tag böngészi

Archív képek

Egyesületünk a Facebookon

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.