Egyesületi hírek

Volt elnökétől búcsúzik a Nyíregyházi Városvédő Egyesület

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület mély megrendüléssel értesült korábbi elnöke, Békési Elemér haláláról. Tudtunk a betegségéről, de mindvégig abban bíztunk, ezzel is megbirkózik, mint korábban minden mással.

Békési Elemér Labossa Gusztáv halála után vette át az egyesület vezetését, hangsúlyozva és elismerve, hogy Guszti bácsi – ahogy a városban mindenki nevezte - magasra tette a mércét, hiszen fáradhatatlanul végezte a sokszor hálátlan munkát. Békési Elemér azonban vállalta a feladatot, ami kicsit sem volt tőle idegen, hiszen – munkája révén – a városházán, ahol mindvégig kulturális és oktatási területen tevékenykedett, a kezdetektől figyelemmel kísérte, segítette az egyesület tevékenységét.

Megválasztása után, sportemberhez méltó lendülettel fogott hozzá a munkához 2010-ben, és vitte végig a ciklus öt évét ugyanilyen tempóban, fáradságot nem kímélve. Szívvel-lélekkel, legjobb ismerete szerint végezte a munkáját, egyesületünk elnökségében a pontosságot és a következetességet igyekezett meghonosítani. Erre az időszakra esett egyesületünk fennállásának 25. évfordulója, melynek alkalmából a Nyíregyházi Városvédő Egyesület történetét bemutató kiadványt jelentettünk meg, a városházán konferenciát rendeztünk, díszvendégünk Ráday Mihály volt.

Itt, a konferencián született az ötlet, hogy rendezzük meg a XXXII. Város és Faluvédők Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját, melynek Nyíregyháza az országban egyedülálló módon, harmadszor adott otthont 2013-ban. A programról országszerte elismeréssel nyilatkoztak.

Tevékenységét újabb Városvédő Füzetek kiadása, helyi védelem alatt álló épületeken emléktáblák elhelyezése is jellemzi. Az ő elnöksége idején jelent meg a többi között a Málenkij robot című könyv, adtuk ki újra Margócsy József: Utcák, terek, emléktáblák című sorozatának egyik kötetét, és ez idő alatt újult meg az irodánk, lett naprakész a honlapunk is.

Tanárként fontos feladatnak tekintette megnyerni a fiatalokat is a helytörténet, a városvédelem ügyének. A március 15. alkalmából, középiskolások számára, több éven keresztül kiírt szónoki pályázat – melynek nyertese a „Hozzon egy szál virágot a ’48-as sírkertbe!” című rendezvényünkön mondhatta el beszédét – is ezt a célt szolgálta. Munkáját matematikushoz méltó precizitással, mértani pontossággal végezte, vezérelve volt a rend, legjellemzőbb tulajdonsága pedig a segítőkészség.

Lényegesnek tartotta, hogy a lakosság legszélesebb rétegeit bevonjuk a városvédelembe, hisz céljaink – mint több alkalommal megfogalmazta – „nem csupán maroknyi ember jó szándékát és tevékenységét tükrözik, hanem egész Nyíregyháza, tágabb értelemben véve a megye és az ország is abban érdekelt, hogy értékei fennmaradjanak az utókornak is. Így vezet át a múlt a jelenen keresztül a jövőbe.”

Szerettük volna, ha folytatja a munkát, és a következő ötéves ciklusban is ő vezeti az egyesületet, ám ő ragaszkodott ahhoz, hogy átadja a stafétabotot. Azt mondta, szeretne több időt tölteni az unokáival, családjával.

Méltatlanul és igazságtalanul rövidre szabta számára ezt az időt a sors.

Korábbi elnökétől kegyelettel búcsúzik, Békési Elemér emlékét tisztelettel megőrzi:

Nyíregyházi Városvédő Egyesület

Ügyelet az irodában

Márciusban és áprilisban a következő rend szerint tartunk ügyeletet egyesületünk Dózsa György út 29. szám alatti irodájában.

Március 2. Hudivók Róbert, 9. Szokol Tibor, 16. Urbán Teréz, 23. Kardos Béla, 30. Martinovszky István.
Április 6. Leviczky Zoltán, 13. Cservenyák Katalin, 20. Hudivók Róbert, 27. Szokol Tibor.

Az ügyelet szerdánként 16-tól 18 óráig tart. Ettől eltérő időpontban is szívesen állunk rendelkezésre, előzetes egyeztetés után. Elektronikus postacímünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Emlékeztető: ma közgyűlés

Kedves Tagtársaink!

A meghívót levélben, e-mailben már elküldtük, most csak emlékeztetni szeretnénk: ma, január 15-én, pénteken délután 4-kor közgyűlést tartunk. Egyetlen napirendi pontja van: az alapszabály módosítása.
Mindenkit szeretettel várunk.
Bízunk benne, a hirtelen téliesre fordult időjárás ellenére sokan leszünk!

Az Elnökség

Az alföldi szecesszióról beszélgettünk

 

A Beszélgessünk városunkról című sorozatunk keretében az alföldi szecesszióról beszélgettünk szerdán annak a vándorkiállításnak kapcsán, melynek első állomása Nyíregyháza. A 20 tablóból álló kiállítást nagy érdeklődés mellett nyitottuk meg a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 3. emeleti kamaratermében. A kiállítás február 15-éig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Bővebben: Az alföldi szecesszióról beszélgettünk

Meghívó közgyűlésre

Tisztelt Tagtársunk!

Szeretettel meghívom a Nyíregyházi Városvédő Egyesület közgyűlésére, melynek időpontja: május 28., csütörtök 16.30, helyszín: Jósa András Múzeum. Amennyiben a Közgyűlés határozatképtelen, úgy az ülést változatlan napirenddel május 28-án, csütörtökön 16.45-re ismételten összehívom. A megismételt Közgyűlés a megjelent tagok számától függetlenül határozatképes.

Napirend:

  1. Az alapszabály módosítása
  2. Egyebek

Az alapszabály-tervezetet egyesületünk irodájában olvashatja el szerdán ügyeleti időben (16 és 18 óra között), továbbá a közgyűlés előtt, illetve lehetőség van ettől eltérő, telefonon (70-933-98-20) előre egyeztetett időpontban is a tervezet megismerésére.

Szíves részvételére feltétlen számítok.

Nyíregyháza, 2015. május 18.

Üdvözlettel:

Cservenyák Katalin
elnök

én sem

Én sem értem.

Szégyenkezem

Nem értem, hogy egy 27 éves múlttal rendelkező egyesületet - melyet az egész országban ismernek és munkásságát elismerik - miért nem jut több támogatás a várostól. Nem vendégeskedésre, erőfitogtatásra, hanem a város megismerésének elősegítésére kérték a támogatást. Az egyesület elnöksége, tagjai, felügyelő bizottsága ingyen, önkéntesként dolgozik, ha kell a sajátjukból adnak adományt a közösbe. Igyekeznek együtt dolgozni a várossal a kulturális rendezvényeken. Jó lenne tudni, mit kell még azért tenni, hogy a városvezetés komolyan vegye ezt a nagy múltú egyesületet és juttasson a nagy kalapból egy kis adományt.

Ma dönt a közgyűlés a pályázatokról

Kedves Tagtársaim!

A nyíregyházi közgyűlés ma, április 23-án dönt a Civil és Kulturális Alapra benyújtott pályázatok támogatásáról. Egyesületünk két pályázatot nyújtott be. A Civil Alapból a Mesélő Nyíregyháza (Városvédő Füzetek) kiadásához szerettünk volna támogatást kapni, a Kulturális Alaphoz egy Krúdy-rendezvénnyel pályáztunk.

Bár mindkét pályázatunkat befogadták, az előterjesztés szerint sajnos, csak nagyon szerény támogatásban reménykedhetünk. A Városvédő Füzetek kiadását egyetlen fillérrel sem támogatja a tervezet, míg a Krúdy-programra 100 ezer forint szerepel az előterjesztésben. A közgyűlés napirendjén szereplő előterjesztés itt olvasható.

Itt köszönöm meg mindenkinek a pályázat elkészítéséhez nyújtott, önzetlen segítséget.

Cservenyák Katalin

köszönet

Köszönjük!

az egyesület elnöksége

Ezen az úton kivánok az új elnökségnek minden jót'

Nyíregyháza, Őz u. 21.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Képgalériánkból

Ki olvas minket

Oldalainkat 93 vendég és 1 tag böngészi

Archív képek

Egyesületünk a Facebookon

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.