Egyesületi hírek

NEA támogatás működési költségeinkre 2018-ra.

Pályázatunk címe: „Értékőrzés és városvédelem Nyíregyházán” volt.

Dologi kiadásokra kértünk és kaptunk támogatást a NEA-KK-18-M-0125 pályázatunkban. A megítélt támogatás 500.000 Ft volt, melyhez 55.925 Ft önrészt tettünk. A projektünk megvalósult, az elszámolás határidőre elkészült.

Iroda bérleti díj, számítástechnikai fogyóeszközök, nyomtatványok, irodaszerek, ügyviteli fogyóeszközök, bankköltségek, arculati elemek, internet előfizetés és a honlap költségei szerepeltek a működésre vonatkozó pályázatunkban.

A pályázatban az alábbiakat írtuk egyesületi munkánkról és annak költségeiről: „Habár egyesületünk a múlt értékeinek védelmét tekinti feladatának, haladnunk kell a korral is. Rendezvényeinken, programjainkon fontos egyesületünk illetve a város arculati elemeinek megjelenítése. A korábbi molinónk elhelyezése sokszor nehézkes, vagy meg sem oldható, ezért egy roll up beszerzését tervezzük, mely könnyen felállítható bárhol.

Egyesületünkben szép számmal vannak idős tagok, akik nem rendelkeznek számítógéppel, nem használnak elektronikus levelezést, ezért őket postai úton értesítjük az egyes rendezvényeinkről. Bár a leveleket sokszor önkéntesek viszik házhoz, egy-egy alkalommal a postát is be kell vonnunk a levelek továbbításába, ami alkalmanként 6-7 ezer forint postaköltséget jelent.

Az egyesületi irodában van internet-elérhetőség és egy vonalas telefon. Viszonylag olcsó szolgáltatót találtunk, illetve úgy próbálunk könnyíteni az egyesület költségein, hogy a hívásokat többnyire saját telefonjainkról bonyolítjuk.

Honlapunk szerkesztését, frissítését, az anyagok feltöltését mi végezzük, térítésmentesen, de honlapunk üzemeltetése (tárhely bérlése, karbantartási költség) pénzbe kerül.

Az utóbbi években több olyan szakmai rendezvényen – országos találkozók, konferenciák, előadások – való részvételről kellett lemondanunk, amelynek költségét nem tudtuk vállalni, s tagságunktól sem várhattuk el, hogy azt egyedül fedezzék. A személyes kapcsolattartásról, szakmai találkozókról, tapasztalatcseréről, képzésekről azonban nem szeretnénk lemondani.

Egyesületünk tagja a Város- és Faluvédők Országos Szövetségének, melyért éves díjat fizetünk.

Rendezvényeinken, összejöveteleinken szerény vendéglátást is biztosítunk a résztvevőknek. Oldottabb a beszélgetés egy csésze tea, pár aprósütemény mellett. Eddigi két legjobban sikerült programunk a Krúdy felolvasó délután - amelyet a város patinás szállodájának kávézójában rendeztünk meg, több mint száz résztvevővel – és a bokortanyákat megismertető kerékpártúra volt. Utóbbin a város újratelepítésében jelentős szerepet játszó tirpákok (szlovákok) ételével, a lapcsánkával vendégeltük meg a közel 80 bringást.”

Örömmel tölt el bennünket, hogy sikeres volt a 2018-as évben működési pályázatunk, reméljük a továbbiakban is kapunk anyagi támogatást egyesületünk fenntartására.

Közgyűlést tartott a Nyíregyházi Városvédő Egyesület

Egyesületünk a 2018. évi közgyűlését május 9-én (szerdán) tartotta a Burattino Bábszínház színháztermében. A gyűlés levezető elnöke Szokol Tibor alelnök volt.

Cservenyák Katalin elnök köszöntötte a megjelenteket, majd egyperces néma felállással emlékeztünk meg az elmúlt évben elhunyt tagjainkról: Géczi Ferencről és Rochlitz Aladárról. Ezután az elnök asszony beszámolt a Nyíregyházi Városvédő Egyesület 2017-ben végzett munkájáról, majd Kardos Béla elnökségi tag gazdasági beszámolóját hallgatták meg a jelenlévők. Őt követte Márföldi István, a  Felügyelőbizottság vezetőjének beszámolója.

A következő napirendi pontként Cservenyák Katalin elnök a 2018-as év munkatervét ismertette, melyhez többen is értékes javaslatokkal járultak hozzá.

Végül a közgyűlés egyhangúlag elfogadta a beszámolókat és a következő év munkatervét.

 

 



 

 

ÜGYELET AZ IRODÁBAN

2018 májusában és júniusában a következő rend szerint tartunk ügyeletet egyesületünk Őz utca 21. sz. alatti irodájában:

május 23. - Hudivók Róbert                          június 13. - Mészáros István

május 30. - Urbán Teréz                               június 20. - Kardos Béla

június 6. - Szokol Tibor                                 június 27. - Leviczky Zoltán

Az ügyelet szerdánként 16-tól 18 óráig tart. Ettől eltérő időpontban is szívesen állunk rendelkezésre, előzetes egyeztetés után. Elektronikus postacímünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Volt elnökétől búcsúzik a Nyíregyházi Városvédő Egyesület

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület mély megrendüléssel értesült korábbi elnöke, Békési Elemér haláláról. Tudtunk a betegségéről, de mindvégig abban bíztunk, ezzel is megbirkózik, mint korábban minden mással.

Békési Elemér Labossa Gusztáv halála után vette át az egyesület vezetését, hangsúlyozva és elismerve, hogy Guszti bácsi – ahogy a városban mindenki nevezte - magasra tette a mércét, hiszen fáradhatatlanul végezte a sokszor hálátlan munkát. Békési Elemér azonban vállalta a feladatot, ami kicsit sem volt tőle idegen, hiszen – munkája révén – a városházán, ahol mindvégig kulturális és oktatási területen tevékenykedett, a kezdetektől figyelemmel kísérte, segítette az egyesület tevékenységét.

Megválasztása után, sportemberhez méltó lendülettel fogott hozzá a munkához 2010-ben, és vitte végig a ciklus öt évét ugyanilyen tempóban, fáradságot nem kímélve. Szívvel-lélekkel, legjobb ismerete szerint végezte a munkáját, egyesületünk elnökségében a pontosságot és a következetességet igyekezett meghonosítani. Erre az időszakra esett egyesületünk fennállásának 25. évfordulója, melynek alkalmából a Nyíregyházi Városvédő Egyesület történetét bemutató kiadványt jelentettünk meg, a városházán konferenciát rendeztünk, díszvendégünk Ráday Mihály volt.

Itt, a konferencián született az ötlet, hogy rendezzük meg a XXXII. Város és Faluvédők Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját, melynek Nyíregyháza az országban egyedülálló módon, harmadszor adott otthont 2013-ban. A programról országszerte elismeréssel nyilatkoztak.

Tevékenységét újabb Városvédő Füzetek kiadása, helyi védelem alatt álló épületeken emléktáblák elhelyezése is jellemzi. Az ő elnöksége idején jelent meg a többi között a Málenkij robot című könyv, adtuk ki újra Margócsy József: Utcák, terek, emléktáblák című sorozatának egyik kötetét, és ez idő alatt újult meg az irodánk, lett naprakész a honlapunk is.

Tanárként fontos feladatnak tekintette megnyerni a fiatalokat is a helytörténet, a városvédelem ügyének. A március 15. alkalmából, középiskolások számára, több éven keresztül kiírt szónoki pályázat – melynek nyertese a „Hozzon egy szál virágot a ’48-as sírkertbe!” című rendezvényünkön mondhatta el beszédét – is ezt a célt szolgálta. Munkáját matematikushoz méltó precizitással, mértani pontossággal végezte, vezérelve volt a rend, legjellemzőbb tulajdonsága pedig a segítőkészség.

Lényegesnek tartotta, hogy a lakosság legszélesebb rétegeit bevonjuk a városvédelembe, hisz céljaink – mint több alkalommal megfogalmazta – „nem csupán maroknyi ember jó szándékát és tevékenységét tükrözik, hanem egész Nyíregyháza, tágabb értelemben véve a megye és az ország is abban érdekelt, hogy értékei fennmaradjanak az utókornak is. Így vezet át a múlt a jelenen keresztül a jövőbe.”

Szerettük volna, ha folytatja a munkát, és a következő ötéves ciklusban is ő vezeti az egyesületet, ám ő ragaszkodott ahhoz, hogy átadja a stafétabotot. Azt mondta, szeretne több időt tölteni az unokáival, családjával.

Méltatlanul és igazságtalanul rövidre szabta számára ezt az időt a sors.

Korábbi elnökétől kegyelettel búcsúzik, Békési Elemér emlékét tisztelettel megőrzi:

Nyíregyházi Városvédő Egyesület

Ügyelet az irodában

Márciusban és áprilisban a következő rend szerint tartunk ügyeletet egyesületünk Dózsa György út 29. szám alatti irodájában.

Március 2. Hudivók Róbert, 9. Szokol Tibor, 16. Urbán Teréz, 23. Kardos Béla, 30. Martinovszky István.
Április 6. Leviczky Zoltán, 13. Cservenyák Katalin, 20. Hudivók Róbert, 27. Szokol Tibor.

Az ügyelet szerdánként 16-tól 18 óráig tart. Ettől eltérő időpontban is szívesen állunk rendelkezésre, előzetes egyeztetés után. Elektronikus postacímünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Emlékeztető: ma közgyűlés

Kedves Tagtársaink!

A meghívót levélben, e-mailben már elküldtük, most csak emlékeztetni szeretnénk: ma, január 15-én, pénteken délután 4-kor közgyűlést tartunk. Egyetlen napirendi pontja van: az alapszabály módosítása.
Mindenkit szeretettel várunk.
Bízunk benne, a hirtelen téliesre fordult időjárás ellenére sokan leszünk!

Az Elnökség

Az alföldi szecesszióról beszélgettünk

 

A Beszélgessünk városunkról című sorozatunk keretében az alföldi szecesszióról beszélgettünk szerdán annak a vándorkiállításnak kapcsán, melynek első állomása Nyíregyháza. A 20 tablóból álló kiállítást nagy érdeklődés mellett nyitottuk meg a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 3. emeleti kamaratermében. A kiállítás február 15-éig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Bővebben: Az alföldi szecesszióról beszélgettünk

Meghívó közgyűlésre

Tisztelt Tagtársunk!

Szeretettel meghívom a Nyíregyházi Városvédő Egyesület közgyűlésére, melynek időpontja: május 28., csütörtök 16.30, helyszín: Jósa András Múzeum. Amennyiben a Közgyűlés határozatképtelen, úgy az ülést változatlan napirenddel május 28-án, csütörtökön 16.45-re ismételten összehívom. A megismételt Közgyűlés a megjelent tagok számától függetlenül határozatképes.

Napirend:

  1. Az alapszabály módosítása
  2. Egyebek

Az alapszabály-tervezetet egyesületünk irodájában olvashatja el szerdán ügyeleti időben (16 és 18 óra között), továbbá a közgyűlés előtt, illetve lehetőség van ettől eltérő, telefonon (70-933-98-20) előre egyeztetett időpontban is a tervezet megismerésére.

Szíves részvételére feltétlen számítok.

Nyíregyháza, 2015. május 18.

Üdvözlettel:

Cservenyák Katalin
elnök

én sem

Én sem értem.

Szégyenkezem

Nem értem, hogy egy 27 éves múlttal rendelkező egyesületet - melyet az egész országban ismernek és munkásságát elismerik - miért nem jut több támogatás a várostól. Nem vendégeskedésre, erőfitogtatásra, hanem a város megismerésének elősegítésére kérték a támogatást. Az egyesület elnöksége, tagjai, felügyelő bizottsága ingyen, önkéntesként dolgozik, ha kell a sajátjukból adnak adományt a közösbe. Igyekeznek együtt dolgozni a várossal a kulturális rendezvényeken. Jó lenne tudni, mit kell még azért tenni, hogy a városvezetés komolyan vegye ezt a nagy múltú egyesületet és juttasson a nagy kalapból egy kis adományt.

Nyíregyháza, Damjanich u. 4-6.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

OTP-nél vezetett számlaszámunk:

11744003-20047720-00000000

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 15 vendég és 0 tag böngészi

Egyesületünk a Facebookon

facebook logo

Kiadja: a Nyíregyházi Városvédő Egyesület Elnöksége
Cím: Nyíregyháza, Damjanich u. 4-6.
Telefon: 42/400-187
E-mail: nyirvave@gmail.com
Számlaszám:11744003-20047720-00000000 (OTP)
 
Cservenyák Katalin elnök 70/933-9820 cservenyak.katalin@gmail.com Simonics Borbála titkár 30/97-45-688 simonicsborbala@gmail.com 
Szokol Tibor alelnök 30/953-66-34, 42/421-423 szokol.tibor@chello.hu Urbán Teréz alelnök 30/521-57-52, 433-509 urbanterez@gmail.com
Leviczky Zoltán elnökségi tag 70/2270-475, 411-546 leviczky.zoltan@upcmail.hu Leviczky Zoltánné elnökségi tag 42/411-546  leviczkymoni@gmail.com
Szabó Éva elnökségi tag 20/93-75-130 eszabo72@gmail.com
 

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.