Megmentenénk

Rohanó villamosra nem ugrálunk!

Megjelent: Nyírvidék, 1927. április 30.

Ifjúsági park

Valaki gondolt már arra hogy egy nevet adjanak a sóstói parknak, ami egykor ifjúsági parkként üzemelt?

Elbúcsúztatták az igazgatót

http://evangelikus.hu/cikk/%E2%80%9Emost-bocs%C3%A1tod-el-uram-szolg%C3%A1dat-besz%C3%A9ded-szerint-b%C3%A9kess%C3%A9ggel%E2%80%9D

Országzászló

A szolnoki példa a legrosszabb, mert az országzászlóra összegyűjtött 12 milliót, az eredetitől külsejében, helyszínében és jelentéstartalmával teljesen eltérő valamit csináltak. Ezt akarják megismételni Szegeden. Inkább ne csináljanak semmit! A Nyíregyházi országzászlót is az eredeti helyszínen, eredeti formájában kellene megépíteni minél előbb! Képeim vannak róla: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jól jönne a segítség

Kedves Tamás! Értem a türelmetlenségét, ezért is javasoltam, kértem már többször (és teszem most is), hogy legyen tagja az egyesületünknek, szükség van tettre kész, agilis emberekre, akik segíteni tudnak a városvédelemben, szervezésben. Azt nem tudom, hogy mennyi időbe telt, míg a szolnoki országzászló felállításához összegyűlt a 12 millió forint, amibe került. Gondolom, egy hónapnál azért tovább tartott (ez az írás - a nyíregyházi országzászlóról - nem egészen egy hónapja született és került fel a honlapra). Persze, az ember morog, mikor szeretné gyorsítani a dolgok menetét, de aztán, ha kicsit lehiggad, rájön, hogy azért morogni, dörmögni nem túl strapás dolog, azt egy kényelmes fotelben ülve is megtehetjük. De ettől még sokat nem haladnak előre a dolgok. Figyelünk, nyitott szemmel járunk, de mindenütt sajnos, nem lehetünk ott. A műemlékek és helyi védettség alatt álló épületek listáját azért szereztük meg és tettük fel a honlapunkra, hogy minél többen tudjanak róla, melyek azok az épületek, amelyekre különösen oda kell figyelni, és több szem többet lát alapon így hamarabb észre vesszük, ha baj van. Jó lenne, ha ebben is minél többen tudnának segíteni. A város értékeinek védelme és megóvása meggyőződésem szerint nemcsak a városvédők, hanem a szakemberek, illetve minden itt élő ember feladata és szívügye kell, hogy legyen. Azé is, aki ilyen védett épületben lakik. Az említett, és lebontott Széchenyi utcai épület (amit személy szerint szívből sajnálok) sajnos, nem szerepelt a védett épületek listáján. Városi pletyka - amire sokat nem adhat az ember, míg személyesen meg nem győződött a valóságtartalmáról -, hogy állítólag még véletlenül sem készült olyan terv, amely azt a szép homlokzatot elfogadható módon beépítette, átmentette volna az új épületbe. Nem tudom, mi fog oda épülni, csak remélem, hogy illeszkedni fog a környező épületekhez, nem úgy, mint az az irodaház, amit sokan csak krematóriumként emlegetünk a Dózsa György utca elején, a műemléki felügyelőség közvetelen szomszédságában.

Szolnok már megtette !

Tisztelt Városvédők ! A napokban avatták Szolnokon a KÖZADAKOZÁSBÓL újra felállított Országzászlót. Nálunk történt valami ? Amikor ez ügyben –szokásos módon-morogtam, - azt a tanácsot kaptam, hogy a téma felvetőjét illeti az elsőbbség,így etikus. Rendben ! Kérem szépen,a téli álom elmúlt, mikor lép már az illetékes ? Ez most Pelikán elvtársosan hangzott,tudom,de provokálni szeretnék. A mi Városvédő egyesületünk véleményem szerint nagyon lassan mozdul dolgokra. Az az érzésem,hogy utánkövetője kissé az eseményeknek. Nem fordul szembe olyan nagyon senkivel az „ÜGY” érdekében,inkább utólag írnak egy levelet,le kéne már bontani azt a pléh izét. Erről a lerágott csontról több szó nem is érdekes.A Széchenyi utcai lebontott ház ügyében tiltakozott az egyesület a Főépítésznél? Nem,mi utólag írogatunk egymásnak, „sajnos már megint…bla bla bla” (Most olvastam,hogy Angliában egy istálló megsemmisítését akadályozták meg az ottani városvédők.)Minden marad a régiben,mint Csné uralma alatt? A vállalkozó kinéz,megnéz,akar….vagy dönt és a városi illetékesek pedig akkurátusan aláírják a bontási engedélyt.( Természetesen a város érdekében,a fejlődésért……) Sajnos azonban az a generáció,aki még látta a régi Országzászlót,lassan már elmegy.A fiataloknak csak egy sárga fotó a szoborcsoport ,semmi emlékük nincs.85 éves Anyám már a csekket kérte,s még szeretné látni az újra felállított Osváth szobrot. Soraimon nem megsértődni kell,tudják :„érted…nem ellened”… Csendesen kérdezem,egy 2-3 fős csapat miért nem gyakorol „felügyeletet”- közös megegyezéssel- egy-egy bontási engedély kiadásakor? Olyan társadalmi felügyelet? Nem hiszem,hogy a jelenlegi európer városi vezetők nem lennének partnerei a segítőkész,lelkes,netán akadékoskodó városvédőknek !A jótékony türelmetlenségnek kellene már felváltania ezt a tesze-tosza állapotot. Sarkosan fogalmazok,mint mindig., de kevés olyan város van,ahol annyi háborúkat túlélt épület esett áldozatul a közönynek, a vállalkozói céloknak, mint Nyíregyházán. A panel programon kívül ,az uniós pályázat adott lehetőségével a jelenlegi városvezetés, ha csak évente 2-3 épület homlokzatát újítaná fel,pár év alatt szebbek lennénk. Kedvenc épületem a Szent István utcán lévő „pávás” ház, ami egy újabb ékszere lehetne a belvárosnak. Mondom évente 2-3 uniós pénzből !! Elindíthatna egy folyamatot ,ha az ilyen szegény időszakban is a város is beszállna a magán kézben lévő házak homlokzatának megújúlásához.Rang lenne ismét egy-egy szép ház birtoklása,ha van minta,amihez igazodni lehet.

Tűzfalak

Azon gondolkodom, van-e még Nyíregyházán olyan utca, amelyiknek olyan egységes lenne a képe, mint volt régen a Dózsa György, Széchenyi, Szarvas, Bocskai, Deák Ferenc, és egészen a közelmúltig a Szent István utca. Arra jutottam, hogy egységes utcaképe ma már csak – az Északi körútnak van. Csak a hangulata nem ugyanaz. A kiskörút újabb szakaszával rövid idő alatt sikerült újabb tűzfalakat "feltárni" a már meglévők mellé, ezeket most még vagy húsz évig nézhetjük. Nehezen képzelem el, hogy például épp a börtön elé támad majd kedve valakinek bármit is építeni. Mikor ezeket a csupaszon meredező, ablaktalan, vakolatlan falakat nézem, néha úgy érzem, mintha már nem is Nyíregyházán, hanem valamelyik pesti külső kerület szanálásra ítélt részén járnék.

Lovasszobor

Az elesett orosz, azeri, gruz katona nem jószántából jött ide, ahogy a magyar katonák sem az orosz földre. Hősihalált haltak, s megérdemlik a tiszteletet. Igaz a halottaknak a temetőben a helye.

nem csak a teljes védelem a fontos

...hanem az utcakép védelme is. Miért lehetett héhány hete egy olyan szép homlokzatú házat lebontani, mint a Széchenyi utca 16 sz alatti sárga nyerstégla homlokzatú ház volt? Ez a ház szépen illeszkedett az utca összképébe, majd építenek valami modernet a helyébe. Ha a homlokzatok egy utcasoron védettek lennének, a tulajdonost vagy vállalkozót kötelezni lehetne arra, hogy átépítéskor a homlokzatot megőrizze és beépítse az új házba. Ez napi gyakorlat Németországban,Csehországban, és így mindenki jól jár.

Műemlékek, helyi védelem alatt álló épületek városszerte

Sokszor mondjuk, hogy Nyíregyháza fiatal város, és közben nem is gondolnánk, mennyi szép, védett épülete van. Az alábbi lista az országos védelem alatt álló épületeket tartalmazza, amikor mellettük visz el az utunk, álljunk meg pár pillanatra, és gyönyörködjünk bennük!

Bővebben: Műemlékek, helyi védelem alatt álló épületek városszerte

Nyíregyháza, Őz u. 21.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Képgalériánkból

Ki olvas minket

Oldalainkat 98 vendég és 1 tag böngészi

Archív képek

Egyesületünk a Facebookon

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.