Bontanák a szökőkutat

Elbontaná, és a Kossuth térről egy másik helyre költöztetné az Életfát az önkormányzat. A felállítása óta heves viták kereszttüzében, műemléki környezetben lévő szökőkút helyére újat terveznek, a "bádog" alkotást pedig az elképzelések szerint a művelődési központ és a szakszervezetek háza által is határolt területre költöztetik. Kisebb változtatásokat terveznek az Országzászló téren, a Hősök terén és a Luther téren, az evangélikus templom mögött. A terveket lakossági fórumon ismertették csütörtökön a városházán, hangsúlyozva, ezek még nem végleges elképzelések, most még van lehetőség a változtatásra.

 

A korábban a Hősök terére tervezett felesleges átalakítással indokolatlanul nagy költséggel járó projektet elvetnék, s csak ott avatkoznának be, ahol szükséges. A Hősök terén térkőre cserélnék a járdák aszfaltját, magán a téren "élhetőbbé" teszik a közlekedési rendszert anélkül, hogy egyetlen fát is kivágnának. Több helyre fát is ültetnek, felújítják a növényzetet. Az Országzászló téren is térkőre cserélik az aszfaltot a járdákon, itt is lesznek nyomvonal-módosítások. Mindkét téren ügyelnek az akadálymentesítésre is. A Luther téren felszedik a sok helyütt megsüllyedt makadám utat, majd újra lerakják. Megszüntetnék a játszóteret, helyette parkot létesítenének. Tíz új parkolóhely kialakítását is tervezik, továbbá a légkábelek földkábelre való cseréjét.

Az Életfa helyén egy új szökőkút lenne, amely alapvetően a vízjátékra épülne. A jelenlegi medencét hosszanti irányban egy híd szelné ketté, melynek két oldalán lenne a vízjáték.

Ahogy az várhat volt, a legtöbben hozzászólás a szökőkúttal kapcsolatban érkezett, volt, aki most is azt firtatta, hogy lehetett annak idején engedélyt adni a bádog szökőkútra, és hogy a városházán dolgoznak-e még azok, akiknek az engedélyezéshez közük volt. Többen elmondták, tetszik nekik az új változat, de olyan is volt, aki szerint egyáltalán nem kell szökőkút a térre. Olyan vélemény is elhangzott, hogy újra meg kell vizsgálni a lehetőségét annak, hogyan lehetne fákat ültetni a környezetbe, vagy virágágyásokkal megtörni a beton egyhangúságát.

A terekkel kapcsolatban vázolt elképzeléseket általában támogatták a hozzászólók, az evangélikus egyház képviselője azt kérte: vizsgálják meg a lehetőségét annak, hogy maradhasson a játszótér a templom mögött.

A terveket egyébként az A-Stúdió készíti, Tenkely Szabolcs vezető tervező irányításával. A fórumon Kovács Ferenc polgármester, Kósa Tímea alpolgármester és Hagymási Gyula, az Ipari Park vezetője válaszolt a kérdésekre.

Nyíregyháza, Damjanich u. 4-6.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

OTP-nél vezetett számlaszámunk:

11744003-20047720-00000000

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég és 0 tag böngészi

Egyesületünk a Facebookon

facebook logo

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.