Április utolsó szombatján idén is a Majtényi síkra hív a tárogató

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület április 28-án, szombaton (romániai idő szerint !) 11 00 órai kezdettel huszonharmadik alkalommal rendezi meg „Az élő Rákóczi” néven hagyományossá vált majtényi síki megemlékezését.

A domahidai (Domăneşti)  vasútállomás mögött található kuruc emlékmű előtt zajló idei rendezvény védnökei a Kárpát-medence népeinek közös történetét példázva  a romániai Szatmár  és a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg  megyék önkormányzatainak elnökei: Csehi Árpád Szabolcs és Seszták Oszkár, s a meghívottak közt található Szatmár megye volt prefektusa is. A történelem-kutatás és a tudományos élet terén gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló két szomszédos megye múzeumainak igazgatói: Liviu Marta és Bene János történészek méltatják majd a nyolc évig tartó kuruc szabadságharc és a  301 éve a Majtényi síkon lezajlott fegyverletétel s az azt követő  Szatmári béke jelentőségét.

A Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész kuructoborzójával és Balogh Enikő helybeli lelkipásztor imájával induló megemlékezésre a térség több településének küldöttsége, műkedvelő tánc- és ének-csoportja jelezte részvételét. Az emlékműnél díszőrséget a szilágysomlyói 16-os Báthory István cserkészcsapat tagjai állnak, ének- és táncszámaikkal a domahidai „ Kraszna” Közösségi Egyesület Tánccsoportja, a mátészalkai Szatmár Táncegyüttes, a nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a nagykárolyi Rekettye Tánccsoport, az ópályi Horpácsik János Néptánccsoport valamint Kraszna Népdalkör, a szatmári Református Gimnázium vokálkórusa és a tyukodi Rezeda Nyugdíjas Klub, míg szavalatokkal a kismajtényi Balogh Roland Péter, a domahidai Kun Lizbet társaságában  a nagymajtényi Rózsa Molnár testvérek: Friderika és Henrietta  teszi majd emlékezetessé az idei majtényi főhajtást.

Az EMKE  Muzsnay Árpád irányításával és közreműködésével zajló megemlékezés társszervezői a Domahidai „ Kraszna ” Közösségi Egyesület, a Kismajtényi Református Egyházközség és Majtény Község Polgármesteri Hivatala.

(A majtényi emlékmű a Kismajtény melletti Domahida vasútállomás mögött található. Közúton megközelíthető a Szatmárnémetit  (Satu Mare) Nagykárollyal (Carei) összekötő országútról a kismajtényi kanyarban (Moftinu Mic) Domahida (Domăneşti )felé vezető letérőn keresztül.)

Nyíregyháza, Damjanich u. 4-6.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

OTP-nél vezetett számlaszámunk:

11744003-20047720-00000000

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 53 vendég és 0 tag böngészi

Egyesületünk a Facebookon

facebook logo

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.