Milliárdok jöhetnek Sóstóra

 

Műjégpálya, új parkoló- és szálláshelyek, villamos, fedett úszómedence – egyebek mellett ezekről esett szó a városvédők idei első egyesületi napján, melyet a Jósa András Múzeumban rendeztünk. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Podlovics Roland, a Sóstógyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója azt a 3,1 milliárdos fejlesztési programot ismertette, amelyet már minősített, és egyhangúlag támogat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A polgármester elöljáróban elmondta: bár voltak, akik kételkedtek benne, tavaly sikerült befejezni a Parkfürdő felújítását. Az országban páratlan, 44 százalékos növekedést sikerült elérni, az elmúlt szezonban 68 ezerrel több látogató kereste fel a fürdőt, mint a megelőző évben. Ez köszönhető részben a Magyar Turizmus Rt.-vel közös marketingnek, amelyet Szlovákiában és Romániában végeztek. Összességében közel félmillióan keresték fel az elmúlt évben Sóstót, a vendégek jelentős része külföldi. A fogadásukra fel kell készülni a szállás- és parkolóhelyek bővítésével.

cs Roland látványtervekkel illusztrálta ismertetőjét

Kilátó, marketing

Tavaly megnyílt a Bethlen Gábor utcán a TDM iroda, amelynek működéséhez pályázaton közel 50 millió forint támogatást nyertek. A programban egyebek mellett a sóstói víztorony felújítása is szerepel, melynek köszönhetően kilátóként is működhet a 100 éves létesítmény a tervek szerint már ettől az évtől.

Kovács Ferenc arról is szólt: a közelmúltban Kassán tárgyalt a város polgármesterével tárgyalt, megállapodtak abban, hogy már ettől a szezontól egymás értékeit hirdeti a két város, abban bízva, kölcsönös haszna származik ebből mindkét településnek. Nyíregyházát sok kassai vendég keresi fel, és valószínűleg sokan látogatnak el innen Kassára különösen jövőre, amikor a felvidéki város lesz Európa kulturális fővárosa.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által már előminősített sóstói programot Podlovics Roland, a Sóstógyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója ismertette. A pályázat címe Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és bővítés Sóstógyógyfürdőn. Ez összességében egy 3,1 milliárd forintos projekt, amelyből 2,3 milliárd pályázati forrás, a fennmaradó rész önkormányzati támogatás. A vezérigazgató elmondta, hogy a 2007-2013. közötti időszakra ebben a megyében még 2 milliárd forint áll rendelkezésre a büdzsében kiemelt turisztikai pályázatra. A sóstói projektjavaslat – melyet az NFÜ egyhangúlag támogatott, 62,4 százalakos támogatási intenzitású. A vezérigazgató arról tájékoztatott: a program összeállításakor a sóstói társadalmi szervezeteket meghallgatták.

Parkolók, híd

Kiemelte: egyedülálló a program, mert nem egy turisztikai attrakció megvalósításáról szól, hanem egy komplett terület turisztikai versenyképességét szolgálja. Sóstó Nyíregyháza külön városrésze, egyedülálló adottságokkal. Nyáron ötszázezer látogató is megfordult itt, éppen ezért fontos feladat a parkolási gondok enyhítése. Erre két területen nyílik lehetőség: a felüljáróról lehajtva, jobboldalt – mint fogalmazott egy csalitos rész kitakarításával 200 állásos parkolólemez építésére nyílik lehetőség. Az út felé eső oldalát borostyánnak, kúszónövényekkel borítanák be, így a műtárgyból szinte semmit nem venne észre az arra közlekedő. A másik, 3 szintes parkolóház a Berenát utcán a kilátóval szemben, a jelenlegi aszfaltos területen épülne meg. Ezt a Kemecsei út felől is könnyen meg lehet közelíteni. A két parkolólemez közötti rész pedig csökkentett forgalmú sétánnyá alakulna, térkő burkolattal. Ez szolgálná a tó környéki park védelmét is. A sétányrendszerbe bekapcsolnák a Park Szállót is.

Napirenden szerepel a két tavat összekötő híd felújítása is, illetve a fürdőtó körbejárhatóvá tétele. Egy korábbi tervben még az volt az elképzelés, hogy a két tavat újra egyesítik, mint ahogyan az eredetileg is volt. Kiderült azonban, hogy a két tó vízminősége mára jelentősen különbözik egymástól, így az összenyitás nem célszerű. Érdekes elgondolás, hogy a csónakázótó mellé futópályát terveznek, órával.

 

Az Esélyt az Ifjúságnak Alapítvány kezelésében lévő volt KISZ-tábor (utóbb Paradise, majd Hotel Sóstó) területén szálláshely-fejlesztést és további attrakciókat tartalmaz a pályázati elképzelés. Az ott lévő épületek szerkezetileg megfelelők, de kevés a szoba, ezért bővíteni kell: 70-80-100 szobás lenne, benne eladóteremmel, amely alkalmassá tehetné konferenciaturizmusra. Közvetlen a szálloda mellett emlékpontot helyeznének el, melyben állandó (Sóstó történelmét bemutató) vagy időszaki kiállítások kapnának helyet. Az interaktív központban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosságaira is felhívnák a figyelmet.

Nyíregyháza kulturális kínálatából hiányzik egy olyan hely, amely nagy koncertek lebonyolításra alkalmas. A korábbi vadaspark területén volt az ifipark, amelyet megszüntettek. A volt KISZ-tábor sportpályája azonban átalakítással (hangfogókkal a Park Szálló felé) kiváló erre a célra. Ugyanezen a helyen lenne a műjégpálya is, ezt lehetne néhány nap alatt koncerttérré alakítani. A területen alacsonyabb színvonalú turistaházak is lennének a szerényebb igényűek számára.

A szolgáltatásokról elhangzott: a Sóstógyógyfürdők Zrt. ettől az évtől bővíti szolgáltatásait, a Fürdőházban minden olyan gyógykezelést megkaphatnak majd a vendégek (köztük iszapkezelést), amilyeneket Hajdúszoboszlón is nyújtanak. Ez nem azt jelenti, hogy Nyíregyháza Szoboszlóval szeretne versenyezni. Annyi bizonyos, hogy például lehetőség nyílik OEP-támogatással szénsavfürdőre, megérkezett a Fürdőházba az iszapkezelő főzőüst, és továbbra is igénybe vehető a víz alatti sugármasszás. Heti 6 órás reumatológiai szakrendelés lesz itt, továbbá ortopéd orvosokkal is tárgyalnak, február közepétől magánrendelés is lesz itt, ami azt jelenti, minden nap lesz szakmai felügyelet a fürdőben.

"Kalandorok kíméljenek"

Kovács Ferenc az előbbieket annyival egészítette ki, hogy az még kérdéses, szálláshelyre adnak-e pályázati támogatást. Ha nem, akkor szakmai befektetők bevonására lesz szükség. Leszögezte: a vezérelv, hogy „ne romboljuk le, ami már megvan, amit építünk, stílusában illeszkedjék a környezethez.” Elmondta azt is: a Szeréna-lak telke hányatott sors után visszakerül a városhoz, idén fogják visszavásárolni. Eddig nem találtalak szakmai befektetőt, kalandorokra pedig nincs szükség. Ez a legértékesebb telek a gyógyturizmus szempontjából. Sajnos, úgy tűnik, ez az év sem olyan, hogy lenne olyan szakmai befektető, aki 3-4 milliárdos beruházást tudna itt megvalósítani.

Tagjaink több kérdést és javaslatot is megfogalmaztak, egyebek mellett felvetődött, hogy a fejlesztéseknél a gyerekekre is gondolni kellene, például kialakíthatnának számukra állatsimogatót, vidámparkot. Téma volt Sóstó közlekedési helyzete, amely mindenképpen javításra szorul, szóba került a villamos, a kisvasút. Többen megfogalmazták nagy szívfájdalmukat, miszerint aggódnak Sóstó emblematikus épületéért, a felújított, de hosszú ideje zárva tartó Krúdy Vigadóért. Javaslatként hangzott el, hogy érdemes lenne megteremteni az éjszakai fürdőzés lehetőségét, illetve éjjel-nappal nyitva tartó szórakozóhelyre is szükség lenne. Egy elképzelés szerint a kisvasutat ki lehetne váltani széles nyomtávú vasúti sínekkel, melyen motorvonat szállíthatná az utasokat Nyíregyházáról Sóstóra. Volt, aki a P+R parkolókat szorgalmazta, de olyan is, aki szerint a parkolóhelyek számát nem kellene bővíteni.

Maradt a pestieké a Krúdy Vigadó

Kovács Ferenc polgármester elmondta: a Krúdy Vigadó tulajdonosai fővárosiak, egy helyi vállalkozó szívesen megvásárolta volna az épületet, kész tervei vannak, hogyan lehetne az épületben 25 lakosztályt kialakítani. A hét elején tájékoztatta a polgármestert, hogy nem sikerült az adásvétel, marad a pestiek tulajdonában az ingatlan. Annyit tett még hozzá: a tulajdonosok egy évre kiadták bérbe az épületet. Nincs arra befolyása a városnak, hogy mi legyen az épülettel.

Fedett játékoskijáró épül az élményfürdőtől az uszodáig. Podlovics Rolandtól megtudtuk: a vízilabdások pályázaton 20 millió forintot nyertek medencefedésre, az önkormányzat támogatásával ehhez hozzáteszi az önerőt a Sóstó Zrt. így a remények szerint a következő szezonra már meg is épül az összeköttetés a két létesítmény között.

Közlekedéstervezésre pályázaton 300 millió forintra nyújtott be igényt az önkormányzat. Az a cél, hogy a nyugati elkerülő út épüljön meg a repülőtérig, és fejelődjön be a Kiskörút. Sóstó közlekedési elképzeléseiről elhangzott: ennek része a villamos, a Siemens cég gyárt olyan járművet, amelyhez nem kell vezetéket építeni, és kisebb, mint a villamos. A tervek szerint a vasútállomásról vagy a buszpályaudvarról indulna Sóstóra. Egy fővárosi befektetővel folytak tárgyalások egyfajta vidámpark létrehozásáról, de a gazdasági helyzet megállította a befektetőket.

Elképzelhető, hogy a Csónak utcán az Igrice felett még az idén megépül az a híd, amely a Szódaház utca felől rövidítené le a gyalogosok útját a tó illetve az élményfürdő felé. Ez a becslések szerint egy 8-10 millió forintos projekt. A költségekbe sóstóiak is beszállnának, akár úgy, hogy alapítványt hoznának létre a finanszírozás támogatására. A híd megépítésével a kiserdőnek is új funkciója lehetne, parkká alakítanák. A szigeten egy elgondolás szerint éjszakai világítást építenének ki, rajta sziklakertekkel, csobogóval. A gyerekek számára az E-Misszió Alapítvány interaktív játszóházat épít a volt honvédségi üdülő kőépületében, a Szódaház utcán. A Sóstógyógyfürdők Zrt. székhelye egy nagy önkormányzati területen fekszik, itt egy olyan sétányt alakítanának ki, amelyiknek a két oldalán megtervezett küllemű egységek lennének, boltok, bazársor, étterem.

A fürdők, az állatpark mellett a harmadik nagy attrakció a Sóstói Múzeumfalu, ahol Kovács Ferenc szerint a mutatványok számát lehetne növelni. Az intézmény a megyei múzeumok igazgatóságához tartozik. Korábban a megyei önkormányzat, ez évtől az állam a tulajdonosa.

Százéves a Kossuth-szobor

Ismét felvetődött, hogy a Zrínyi Ilona utcán a várostörténeti képsorozatból érthetetlen okból kimaradt az evangélikus templom. Kovács Ferenc erre úgy reagált: hiba történt, korrigálni kell. Akik összeállították, elnézték, most az a kérdés, hogyan lehet a hibát korrigálni.

Egyik tagtársunk arra hívta fel a figyelmet: egy városnak fontos, hogy legyen arculata. Ezt ő hiányolja Nyíregyházáról. Kovács Ferenc erre úgy reagált: azon dolgoznak, hogy Nyíregyházának legyen arculata – ezért is állították fel újra a papok padját, március 15-én pedig megemlékeznek arról, hogy éppen 100 éve állították fel a város főterén a Kossuth szobrot. Kitért arra is: a város teljesen más pozícióban van, mint egy éve, amikor az új önkormányzat felállt, és átvették a vezetést. Jelenleg négy cég beruházása zajlik itt akkor, amikor országszerte munkahelyek szűnnek meg.

Cs.K.

Nyíregyháza, Damjanich u. 4-6.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

OTP-nél vezetett számlaszámunk:

11744003-20047720-00000000

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 132 vendég és 0 tag böngészi

Egyesületünk a Facebookon

facebook logo

Kiadja: a Nyíregyházi Városvédő Egyesület Elnöksége
Cím: Nyíregyháza, Damjanich u. 4-6.
Telefon: 42/400-187
E-mail: nyirvave@gmail.com
Számlaszám:11744003-20047720-00000000 (OTP)
 
Cservenyák Katalin elnök 70/933-9820 cservenyak.katalin@gmail.com Simonics Borbála titkár 30/97-45-688 simonicsborbala@gmail.com 
Szokol Tibor alelnök 30/953-66-34, 42/421-423 szokol.tibor@chello.hu Urbán Teréz alelnök 30/521-57-52, 433-509 urbanterez@gmail.com
Leviczky Zoltán elnökségi tag 70/2270-475, 411-546 leviczky.zoltan@upcmail.hu Leviczky Zoltánné elnökségi tag 42/411-546  leviczkymoni@gmail.com
Szabó Éva elnökségi tag 20/93-75-130 eszabo72@gmail.com
 

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.