Természetkárosítás miatt tett feljelentést az erdőgazdaság

 

Védett magyar nőszirmot szedtek ismeretlenek a Sóstói erdőben

Természetkárosítás miatt tett feljelentést a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete: a Sóstói-erdőben most virágzó magyar nőszirom virágos hajtásait az elmúlt hétvégén ismeretlenek letépték s elvitték.



Ismeretlenek egyszerűen letépték és elvitték a Sóstói-erdőben most virágzó magyar nőszirom virágos hajtásait az elmúlt hétvégén. A rendkívül ritka, fokozottan védett növényről úgy tudtuk, hogy kipusztult a Sóstói-erdőből, de tavaly újra kivirágzott. A százezer forint eszmei értékű virág mindenki számára ismerős lehet, hiszen a húszforintos érme hátoldalán is ez szerepel. A nyomok arra utalnak, hogy – a múlt heti, az E-misszió Egyesülettel közös felhívásunk ellenére – gyöngyvirágot gyűjtők vitték el a növényeket. A letépett virág ugyan pár óra alatt elhervad, viszont a kipusztulással fenyegetett növény súlyosan károsodott. A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete ismeretlen tettes ellen, természetkárosítás bűncselekménye miatt tett rendőrségi feljelentést – mondta Tölgyfa Gábor, erdészeti igazgató.



A Sóstói-erdőben megszaporodtak a rongálások is az utóbbi időben, annak ellenére, hogy őriztetjük a területet egy-egy forgalmasabb időszakban - mondta az igazgató, hozzátéve: a május elsejei hosszú hétvégén vandálok tönkretettek két tanösvény táblát, megrongálták a Napsugárház nevű erdei oktatóhelyet, és felgyújtottak több szemetest is. A mostani kár megközelíti a 200 ezer forintot, de az elmúlt egy évben összesen mintegy félmillió forint kárt okoztak a rongálók. Ezt a pénzt hasznosabb dolgokra (közjóléti eszközökre, erdei játékokra, stb.) tudta volna fordítani az Erdészet. A károkozásért nyilván nem a futók, kocogók, sétálók a felelősek, hanem a késő esti randalírozók - véli Tölgyfa Gábor.

Sajnos a szemetelések is rendszeresek az erdőben, ráadásul mintegy 90 ezer forint értékben már kitermelt faanyagot is elloptak a napokban. A Nyíregyháza tüdejének számító Sóstói-erdő megőrzése mindannyiunk érdeke. Ezért kérünk mindenkit, aki hasonló esetekkel találkozik, hívja a rendőrséget, vagy értesítse a Nyíregyházi Erdészetet (30-415-1767 ; 30-415-1833) – fogalmazott Tölgyfa Gábor.

 

Nyíregyháza, Damjanich u. 4-6.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

OTP-nél vezetett számlaszámunk:

11744003-20047720-00000000

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 12 vendég és 0 tag böngészi

Egyesületünk a Facebookon

facebook logo

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.