Százéves lenne a villamos

A Nyíregyházi Vasúttörténeti Kör és a Nyíregyházi Városvédő Egyesület emléktáblát állít abból az alkalomból, hogy 100 éve indult el a városban a villamos. Az avatás és megemlékezés szeptember 10-én szombaton, a Nyírvidéki Kisvasút napján délelőtt 10 órakor kezdődik a Hősök tere 1. számú épületnél (a téren kiállított villamoskocsi közelében).

Az eseményre mindenkit szeretettel várunk!

 

1909-ben Nyíregyháza város kérésére a Nyíregyházavidéki Kisvasutak Rt. villamos közlekedés
kiépítése mellett döntött. Szerződést kötött a Részvénytársaság Városi és Közlekedési Vállalatok részére nevű céggel – röviden a „Tröszt”-tel – az 1905 óta a városon át vezető kisvasúti pálya felett a felsővezeték kiépítésére és a villamosok üzemeltetésére.1911. augusztus 7-én megindult Nyíregyházán a villamosított városi vasúti közlekedés, röviden a villamos, az akkori Huszárlaktanya közeli vagy másként meghatározva a MÁV-bérház melletti Lehel utcától, érintve a vasútállomást a Vasút (most Széchenyi) utcán a Kossuth téren át a Vármegyeház (most Hősök) térig, ahol a Kisállomás állt, majd tovább a Kossuth utcán ésa Sóstói úton, a Tölgyes erdőn át Sóstóig. A szolgáltatás az 1960-as évekig folyamatosan fejlődött, mígnem az erőltetett motorizáció hatására a város akkori vezetői a villamos közlekedés felszámolása mellett döntöttek. Az utolsó járat 1969. május 31-én közlekedett.
A megnyitás 100. évfordulója alkalmából a Nyíregyházi Vasúttörténeti Kör és a Nyíregyházi
Városvédő Egyesület, az önkormányzat támogatásával emléktáblát helyez el a Hősök tere 1.
szám alatti ház (jelenleg illatszer üzlet) falán, mely az egykori Kisállomás közelében található. A megemlékezés és az emléktábla avatás Kósa Tímea Nyíregyháza alpolgármestere közreműködésével szeptember 10-én, szombaton, a Nyírvidéki Kisvasút napján 10 órakor lesz. Erre az alkalomra jelenteti meg a Nyíregyházi Városvédő Egyesület a Mesélő Nyíregyháza
– Városvédő Füzetek sorozat következıő számát – Hornyák László munkáját –, amely röviden bemutatja villamosunk történetét. Az érdeklődők elsőként a megemlékezés helyszínén az egyesület ajándékaként juthatnak a füzethez. Az emléktábla avatása után a Hősök terén
álló villamost nemcsak kívülről, hanem belülről is meg lehet tekinteni.

A szervezők várják az 50 év felettieket egy kis múltidézésre, és várják az 50 év alattiakat is a nyíregyházi közelmúlt egy jelentős darabjának megismerésére.

Nyíregyháza, Damjanich u. 4-6.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

OTP-nél vezetett számlaszámunk:

11744003-20047720-00000000

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 17 vendég és 0 tag böngészi

Egyesületünk a Facebookon

facebook logo

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.