Önkéntes(eke)t vár a főkertész a „fázó” bizottságba

"A közterületen álló fákkal kapcsolatos bejelentéseket/kérelmeket minden esetben a helyszínen bírálom el. Amennyiben úgy érzem, hogy a saját tapasztalatom és gyakorlatom alapján nem tudom a számomra megnyugtató végeredménnyel lezárni a döntést, úgy alkalmanként segítségül összehívom a már több éve működő Fakivágást Ellenőrző Bizottságot" – áll Bartha István főkertész városvédőkhöz címzett levelében.

A bizottság tagjait a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal (személyében), a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. (kertész és erdész), az E-Misszió Környezetvédelmi Egyesület (természetvédő) és a Nyíregyházi Városvédő Egyesület delegálja, illetve tagja egy korábban minden fákkal kapcsolatos beavatkozást ellenző nyíregyházi lakos.
A Városvédő Egyesület részéről ezt az alkalmi tevékenységet haláláig Labossa Guszti bácsi végezte.
Hogy miért az E-Misszió és a Városvédő Egyesület? Azért, mert a városlakók e két egyesülethez  telefonálnak leghamarabb, és a főkertész szeretné továbbra is, ha ez a két egyesület tudna a fákkal kapcsolatos jelentős döntésekről és ennek megfelelően tájékoztatná a telefonálót, illetve saját tagjait.

Guszti bácsi sajnálatos halála miatt tehát új tagot (esetleg tagokat) várok a bizottságba – mondta a főkertész, aki hozzátette: ezért a munkáért nem tudnak fizetni. Ez a munka annyiban jár felelősséggel, hogy az adott probléma véleményezését név szerint rögzítik a jegyzőkönyvben.

Hogy a bizottságon belül vannak-e viták? Igen, vannak – erősítette meg a szakember. A döntést egyszerű szótöbbséggel hozzák, de a döntés következményét minden esetben a közterületi fa tulajdonosának, tehát az önkormányzatnak kell viselnie. Ennek megfelelően olyan leendő tag (tagok) jelentkezését várja a főkertész, aki (akik):
- végzettsége vagy szakmája legalább részben kapcsolódik a fás élő növényekhez,
- vállalja, hogy rendszeresen és hosszú távon anyagi ellenszolgáltatás nélkül részt vesz a bizottság munkájában, rendelkezik Internet-kapcsolattal és e-mail címmel (leggyakrabban e-mailben adja meg a főkertész a helyszínt és a kérelem leírását, ezután a tagok szabadidejük függvényében helyszínelnek, és válaszukat e-mailben küldik meg), az egyesületet alkalmanként vagy rendszeresen tájékoztatják tevékenységükről.

Ha valaki figyelmét felkeltette, de nem biztos abban, hogy felelősséggel mer majd dönteni, úgy előzetesen és gyakorlásképpen (elkötelezettség nélkül) szívesen látja helyszíni bejáráson.

„Amennyiben ezt a felkérésemet olyan városlakó is olvassa, aki nem tagja a Városvédő Egyesületnek, de szeretné tudni egy kérelem elbírálásának menetét, úgy jelen meghívásom neki is szól. A helyszíni bejárások szándékáról előzetes egyeztetést kérek
a (42) 524-548 közvetlen számon – főleg a reggeli órákban
illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen” – áll a levélben, amelyet a városi főkertész írt egyesületünknek.

Nyíregyháza, Damjanich u. 4-6.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

OTP-nél vezetett számlaszámunk:

11744003-20047720-00000000

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi

Egyesületünk a Facebookon

facebook logo

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.