Meghívó - kiállításra

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület a "Beszélgessünk városunkról!" sorozatában ezúttal kiállításra invitálja tagjait és a nyíregyháziakat. A címe: Alföldi szecesszió. A Kiskunfélegyházáról induló vándorkiállítás első állomása szabolcsi a megyeszékhely, ahol több, gyönyörű, szecessziós épület látható (elég végigsétálni Széchenyi utcán). időpont: 2016. január 13., 16.00, helyszín: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár.

 

Ezeknek az épületeknek a fotóit is tartalmazza az a 20 tabló, amelyet a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 3. emeletén láthat a közönség.

A megnyitó január 13-án 16 órakor kezdődik, bevezető gondolatokat Garai Péter, Nyíregyházáról elszármazott építész mond. S ha már építészet, akkor a városban alkotó, több, meghívott építésszel beszélgetünk egy kicsit a mai kor építészetéről is, az építészek lehetőségeiről, felelősségéről, a tervezői szabadságról. Természetesen kérdezni is lehet tőlük.

A kiállítást - melyen több nyíregyházi épületet is bemutatnak - Kiskunfélegyházán láthatta először a közönség. A Balogh Bertalan Művészeti Alapítvány a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán nyert támogatást a megvalósításához. A kiállítás kiinduló koncepciója az volt, hogy bár 2008-ban Gerle János szerkesztésében és Bagyinkszi Zoltán fotóival jelent meg egy Alföldi szecesszió című album, ám e könyvanyag merítése közel sem terjedt ki az Alföld területének egészére, olyan városok hiányoznak belőle, mint éppen Nyíregyháza, Nyírbátor, Baja, a kisebb városokról, mint Tiszakécske, s teljesen hiányzó területekről, mint Jász-Nagykun-Szolnok megye nem is szólva. S miután az Alföldnek igen jelentős szecessziós épített öröksége van, a szervezők úgy érezték, éppen itt az ideje, hogy összegyűjtsék ezeket az értékeket.
A kiállítás ezért a lehető legteljesebb merítésből válogatott képanyagot, olyan épületekről is, amelyek már nincsenek meg. Tíz tematikus és tíz mikrorégiós tablón több mint 150 épület szerepel. A nyíregyházi épületekről a szerkesztők a Nyíregyházi Városvédő Egyesülettől kaptak fotókat, reprókat (archív fotó, képeslap).

A kiállítás vándorútjának első állomása Nyíregyháza, ahonnan Nyírbátorba szállítja a Bátori Múzeum, ezt követően Szegeden lesz látható, illetve több határainkon túli településen is kiállítják a négynyelvű tablókat.

Nyíregyháza, Damjanich u. 4-6.

Telefon: 42/400-187

e-mail: nyirvave@gmail.com

 

Legyen Ön is Városvédő!

Támogassa adója 1%-val egyesületünket!

Adószámunk:    19214050-1-15

 

Tájékoztatjuk kedves Tagtársainkat, Látogatóinkat, hogy honlapunkon a névtelen hozzászólásokat a rendszer 24 órán belül törli.

OTP-nél vezetett számlaszámunk:

11744003-20047720-00000000

 

Ki olvas minket

Oldalainkat 182 vendég és 0 tag böngészi

Egyesületünk a Facebookon

facebook logo

Copyright � 2018 Creative. All Rights Reserved.